Bunad og bryllupsfest

Hva bør du passe deg for å få på skjorta?

Blod, grønske, fruktflekker, kaffe, cola, ketchup, sennep, sminke og sjokolade er flekker som kan være vanskelige å få vekk fra den hvite bunadsskjorta. Både Løkendrakten og Smaalenenes Mannsbunad har tilhørende hvit linskjorte. Linskjorta kan vaskes forsiktig ved hånd/maskinvask i vann opptil 60 grader. Vask alltid skjorta raskt etter bruk men ikke stryk den før ved neste gangs bruk. Henger den nystrøket over lengre tid vil den gulne. Klorbleking unngås da det kan bli skjolder/striper.

En generell huskeregel for flekkfjerning er at du alltid skyller gjennom flekken fra vrangsiden. Flekken skal altså bort samme vei som den kom på! Spyl gjerne direkte på flekken, og helst så snart som mulig. Ikke vent til dagen etter! Hvis du skal ha på flekkfjerningsmiddel, ta på middelet før du skyller gjennom med vann. Varmt vann til fettholdige flekker (kaffe, frukt, cola, sennep, ketchup, sminke, sjokolade) og kaldt vann til proteinholdige flekker (blod og egg). Gni forsiktig på flekken og la flekkfjerningsmiddelet virke ca. en halv time før du spyler gjennom med vann og vasker den på vanlig måte. Viktig! Les bruksanvisningen på flekkfjerningsmiddelet godt før bruk, så du vet at midlet kan brukes til denne stofftypen.

Zalo er et godt egnet flekkfjerningsmiddel! Salmiakk tar de fleste fettflekker, men vær varsom med bruken. Salmiakk er allikevel mer skånsom enn klor! Et gammelt kjærringråd er å la en gulnet skjorte henge ute i solskinn når det er snø på bakken. Det bleker skjorta og gjør den hvit!

Helt til slutt: Ved rensing og pressing av bunadstakken er det smart å vri opp presseklede i utblandet salmiakkvann. Det vil fjerne fett o.l. fra der hvor man ofte tar med hendene og det frisker opp stoffet. https://www.bunadiostfold.no/bunadsinformasjon/stell-av-bunad/

+ 47 402 91 764
Welcome to Estelle, an essential and a must-have for everyone in the fashion industry.

Instagram